泉州东海泰禾广场 | 安博戴水道

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

640.webp.jpg


项目档案|2019

项目委托:泰禾集团

项目面积:规划用地8.87ha,景观面积4.77ha

景观设计:Ramboll Studio Dreiseitl 安博戴水道

建筑单位:GLC建筑事务所,RTKL建筑事务所

设计内容:商业景观设计、屋顶花园设计

设计时间:2014-2016

施工时间:2017


项目位于泉州市中心区域的丰泽区东海镇,沿江大道与晋江大桥连接线的重要交通汇集地段。场地交通便捷,周边居住区较多。整体场地相对平整,在南侧与城市道路有较大高差,场地中部有彩虹渠(市政排洪渠)南北向穿越场地直达晋江。

 

Quanzhou Thaihot plaza is located in downtown area of Quanzhou. It is an important traffic junction area of Yanjiang Road and Jinjiang Bridge. Site is almost flat, except a big elevation difference with the municipal road in south area. A Rainbow Channel (municipal discharge channel) runs across the site.


Challenge 项目挑战

 

该项目的首要挑战在于如何在开发的同时,提升片区商业价值,将单一的排涝功能融入生态理念,将单纯的商业景观结合互动式体验,将设计片区转变成为更具吸引力的地标性商业中心。

 

The primary challenge of the project was to promote the commercial value, while transforming the site into a commercial destination by involving more eco-value and interactive experience.

 

What we did 我们的设计

 

640.webp (1).jpg

总平面图©RSD


设计团队从传统与自然上汲取灵感,结合建筑设计和场地特征,关注人群活动和舒适空间,从强调商业价值出发,以景观与游乐一体化为核心,塑造以“城市绿谷、活力水岸”为主题的大型商业综合体景观设计。

 

Its design inspiration comes from tradition andnature. By combining the architectural design and site characteristics,focusing on human activities and comfort zones, emphasizing its commercial value and the integration of landscape and entertainment, a large commercial complex landscape design with the theme of “Urban Green Valley, Dynamic Water Bank” can be successfully presented.


640.webp (2).jpg

改造前彩虹渠©RSD

640.webp (3).jpg

改造后彩虹渠©RSD


项目的景观轴线依托彩虹渠展开,渠道原为场地排洪渠,部分河道水体淤积,富营养化严重。本项目按照绿色能源国际领先标准打造室外空间环境体系。在将彩虹渠改造为城市绿谷的目标指导下,利用生态水技术和生态护岸技术处理来自上游的劣五类水,通过分流以及适量的自然净化,为泉州的污水渠道治理和滨水生境恢复提供借鉴。

 

The landscape axis of the project is based on the rainbow channel. It was a municipal channel, the water of the moat sufferedfrom heavy sedimentation and serious eutrophication, resulting in water bloom.This project creates outdoor spaces according to international leading standards. Under the guidance of transforming the Rainbow Channel into Green Valley in the city, ecological water and revetment treatment technologies areapplied in the cleansing of dirty-water from the upstream. Through methods of dispersing and appropriate natural purification, it may create a reference for management of waste water channels and recovery of waterfront habitats in Quanzhou City.


640.webp (4).jpg

喷泉广场©RSD


设计有效对场地内微气候进行调节及保障整个场地在百年一遇情况下的防洪排涝安全。来自场地上的雨水径流也经过分散式雨水管理系统的收集和调蓄,成为景观用水和水秀用水的来源,实现了对水资源的综合利用。


This design may effectively regulate micro-climate within the site and protect the site safety in a century period of flood event. Stormwater run off from the site has also been collected and stored by decent ralized storm water management systems, and turns to be a source of water for landscape usage, achieving the comprehensive utilization of water resources. Through the integration of eco-technologies and public space, this design not only presents a high-quality visual effects and natural space, while trying to build up a model of ecological civilization and spongy green city.

 

640.webp (5).jpg

“绿色峡谷”设计剖面图©RSD

640.webp (6).jpg

640.webp (7).jpg

“绿色峡谷”©RSD


“峡谷”两岸各具特色,东岸为软质驳岸,通长的蜿蜒石径沿绿色草坡高低起伏;西岸为硬质驳岸,呈线型序列布置若干矩形水秀水池,整体造型模拟峡谷岩壁。不同的软硬风格形成强烈对比,实现了城市森林中自然化、戏剧化空间场景的塑造。“峡谷”的设计带来了溪水、山石、植物、瀑布、山间的阳光等众多要素,由此形成了独特的空间序列,为游客塑造了在城市里享受自然峡谷的精神场所。

 

The Green Valley provides different views on the east and west banks. East bank is a softedge bank with long winding stony track. West link is a hard edge bank which linearly distributes numbers of water show pools and stimulates canyon wall. The different views between east and west provide a naturalized urban forest.

 

640.webp (8).jpg

640.webp (9).jpg

摩天伦广场©RSD


以彩虹渠为中轴依次从南向北连接刺桐花广场、绿色峡谷及摩天轮广场,构成场地内最重要的景观核心区。


The channel links Erythrina Square, Green Valleyand Ferris Wheel Square from south to north. These three sites form the most important landscape axis.


640.webp (10).jpg

640.webp (11).jpg

640.webp (12).jpg

“绿谷之窗”水景©RSD


刺桐花广场的核心亮点是在巨大的花朵造型铺装上伫立着一个名为“绿谷之窗”的框架型水景构筑物,与布局在下方的八瓣花水秀表演紧密结合,黄昏之后,LED投射出各色光线,更为水景增添了一番趣味。


The key highlight of Erythrina Square is a frame type waterscape structure named “The Window of Green Valley” which stands on a giant flower-shaped pavement. Meanwhile, an eight-petal flower water show underneath it, the site can be very eye-catching. 


640.webp (13).jpg

640.webp (14).jpg

儿童游乐区©RSD


景观设计旨在引导游客由外向内探寻,营造探险般的空间体验,为整个购物旅程增加一抹神秘新奇的色彩。这种集人文、娱乐为一体的自然式生态购物体验有益于更进一步吸引客流的循环反复,也能最大化室外商业价值。


Landscape design of this project aims to guidevisitors to explore from outside to inside spaces by creating interactiveexperience and natural feeling. This natural eco-shopping experience with setof humanities and entertainment is beneficial to attract customers return.While maximizing site commercial value, the design also is able to emphasizehumanity theme and unique brand character of Taihot Plaza.


Roof Garden & Hotel Entrance Design

屋顶花园和酒店入口设计


640.webp (15).jpg

屋顶花园设计©RSD

640.webp (16).jpg

640.webp (17).jpg

屋顶花园照片©RSD


屋顶花园设计以岩石花园为主题,模拟自然岩石与植物依附,岩石与溪流交融的形态。并通过纯粹的材料选择和精致的细节设计,打造充满现代活力与自然逸趣的屋顶花园景观。


The roof garden design is based on the theme of a rock garden. And through pure material selection and exquisite detail design, to create a vibrant modern vitality and natural fun roof garden landscape.


640.webp (18).jpg

酒店入口设计©RSD

image.png



项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09094079号-30   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照